Gåvobrev

Ibland önskar man ge bort delar av sin egendom medan man ännu lever.

En gåva kan tyckas verka okomplicerad men så är det inte alltid i verkligheten. Oavsett om gåvan gäller en fastighet, bostadsrätt, pengar eller lösöre, så kan den leda till många olika konsekvenser. Vår uppgift är att guida dig rätt när du har tankar på att ge bort din egendom. Vi tittar inte bara på själva överlåtelsen vid gåvotillfället utan även de arvs- och skatterättsliga effekterna.

Om du ger bort ett fritidshus till ditt barn kommer värdet av fritidshuset att delas mellan barnet och dennes make/maka i en eventuell framtida skilsmässa. Om du ger ett av dina barn en stor penninggåva men inte ger motsvarande till dina andra barn kan detta leda till arvsrättsliga problem i framtiden. Om du ger bort din fastighet i gåva till ditt barn och barnet tar över dina lån kan överlåtelsen betraktas vara ett köp ur skattehänseende och du får betala skatt som du inte räknat med.

Oavsett vilken gåva du vill göra är det viktigt att alltid prata med en jurist innan. Är gåvan väl traderad (överlåten) kan man inte backa bandet. Vi på Juristgruppen är specialiserade på att vägleda dig och informera om de juridiska följderna som gåvan kan leda till.

Kontakta oss